Blogi Velmu Unto Muut koirat Rölli † Santtu † Sini † Ruudun takana Kalenteri

31 pisteen koira

29.7.2014
Lähdimme tänään aika ex tempore Santun kanssa jalostustarkastukseen. Kuulin tällaisesta tilaisuudesta edeltävänä iltana ja kun kerran mahdollista oli, halusin viedä Santun syyniin. Arvostelemassa olivat Soile Bister ja joku kasvattaja, jonka nimeä en enää muista. Tiukkien silmien alla oltiin ja pisteet olivat sen mukaiset, otsikostakin löytyvät 31 pistettä. Olen kyllä tiedostanut, että mikään erinomainen Santtu ei ulkonäöllisesti ole, mutta ihan rehellisesti en kyllä odottanut näinkään suuria pisteitä. 

Arvostelukaavakkeen saan joskus myöhemmin, joten arvostelua en valitettavasti voi kirjoittaa tähän. Santtu mitattiin kuitenkin vain puoli senttiä ylikorkeaksi, eli mitta näytti 35,5cm. Koosta tuli siis yksi piste. Päästä tuli viisi pistettä. Etuosasta tuli viisi pistettä, samoin takaosasta. Viisi pistettä tuli myös värityksestä ja liikkeistä. Purenta ja karvanlaatu olivat virheettömiä. Purennasta Santtu taisi saada jonkun erityismaininnan jostakin asiasta, joka oli kohdallaan. Jotain hyvää siitäkin sentään löytyi. :D Myös luonne oli hyvä ja kivekset normaalit. Luustostakin Santtu sai nolla pistettä. 

Aluksi Santtu oli saamassa tyypistään hyvän, mutta se vaihtuikin tyydyttävään ja Santtu sai myös mairittelevan vertauksen ranskanbuldoggiin. Ihan niin ruma kuin ranskanbuldoggi se ei ole, joten sen takia tyyppi ei ollut huonompi. Jotain rodunomaista Santusta siis kuitenkin löytyi. Tyypistä Santtu sai ilmeisesti siis viisi pistettä. Voi olla, että joissakin pisteytyksissä tuli virheitä, kun ne ulkomuistista listasin.

Jalostuskoirahan Santtu ei ole ja minun onnekseni sillä on koossa ne palikat, joilla on minulle koiranomistajana eniten merkitystä. Näin ei ilmeisesti aina ole. Santun luonne on kohdallaan, sen karva on helppohoitoinen ja se on terve. Kertoisiko joku, mistä saisin toisen samanlaisen sitten joskus?


8 kommenttia:

 1. Ei Santusta kyllä mitenkään saa mielessään tyypiltään ranskista. :D
  Terv. Ranskiksen omistaja ;)

  VastaaPoista
 2. Milloinkaan et toista löydä samanmoista, kaunein hän on päällä maan... Terveisin muho Aatu 34 pistettä, mutta silti yksi SERT ei-pienestä näyttelystä. Koira ei onneksi muutu yhtään huonommaksi isojen pisteiden myötä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ulkonäöllisesti samanlaista en varmasti löydäkään ja kaikesta persoonallisuudestaan huolimatta esim hörökorvat jättäisin seuraavan koiran kanssa mielelläni väliin. :D Enkä muutenkaan usko, että mulle valkoista on tulossa. Luonteeltaankaan samanlaista en tietenkään voi löytää (ja se on harmi, koska Santtu sopii niin passelisti mun käteen), mutta jos se tuleva koira sitten kuitenkin yhtä tasapainoinen tapaus olisi, niin se olisi huippua.

   Turkinkin koen tärkeänä, että se on helppo. Santun harjaan kerran kesässä ja kerran jouluna, näin kärjistetysti, eikä takkuja synny. Pohjavillaakaan ei tarvitse ikinä poistaa, koska sitä on sopivasti. Otto olisi samalla hoidolla yhtä takkupalloa koko koira, eikä siltä voisi ajatellakaan nyppivänsä tehostekarvoja.

   Poista
 3. Ikinä en ole ennen kuullut moisesta tarkastuksesta :D Noh, kaikkea sitä oppii. Mikä oli maksimi pistemäärä? Tai no, lieneekö sillä väliä. Santtu on todella komea herrasmies eikä siitä saisi tekemälläkään ranskista :D Ja hyvä jos luonnekin on sinulle täydellinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käsittääkseni kaikilla roduilla ei olekaan jalostusarvostelua ja se, millainen se on, saattaa hyvinkin paljon vaihdella roduttain. Kääpiösnautseiden kohdalla suositellaan jalostustarkastettavaksi kaikki koirat, myös ne, joita ei käytetä jalostukseen tai jotka eivät voi osallistua näyttelyihin.

   Hmm, en tiedä maksimia. 5 pistettä on kuitenkin paljon virheitä/vakava virhe kyseisellä osa-alueella. Käsittääkseni osa-alueista voi saada sitten kympinkin. Ihannekoirahan on tietenkin yhteispisteiltään mahdollisimman lähellä nollaa. Sitten maksimissaan 20 pistettä (yhteispisteet) on sellainen raja, että suositellaan/voi käyttää jalostukseen ilman tarvittavia näyttelytuloksia.

   Poista
 4. Itsekin pidän koirassa juuri tärkeimpänä sitä luonnetta ja terveyttä. Ei se ole niin justiinsa jos on vähän liian lyhyt rintakehä tai liian vaaleat silmät, kunhan pienet virheet eivät haittaa terveyttä. Taiga on jalostustarkastettu tuloksella Hyvä ja 9p. Taiga on ihan nätti ulkomuodoltaan, mutta liikkeessä paljastuu pahimmat virheet, mitkä heijastuvat myös terveyteen (ikävä kyllä). Ei se tulos aina siis kerro siitä, miten hyvin koira kävisi jalostukseen. Mielestäni pienet ulkomuotovirheet voidaan antaa anteeksi, jos koira on terve ja tasapainoinen kaveri arjen keskellä. =) Hyvää viikonloppua kaikille karvakuonoille ja omistajille, meidän Taiga nauttii nyt merestä ja mökillä olosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep. Toivottavasti meillä ei liikkeiden vajavaisuudet heijastu terveyteen. Niiden heikkoushan oli jo ennestään tiedossa ja tiesin Santun saavan niistä pisteistä. Se liikkuu hieman leveästi edestä, hieman kapeasti takaa ja sivuaskel on liian lyhyt. Ulkomuotonsakin puolesta otan kyllä mielelläni Santun, vaikka se komeat pointsit vetäisikin. Se on minusta hyvin liioittelematon koira suuntaan, jos toiseenkin ja sellaisen koiran minä haluan. Hyvää viikonloppua myös teille!

   Poista